Gregoris en de dolfijn, het 9de boek van jeugdschrijver Patrick Lagrou

Gregoris en de dolfijn

 

 

blauwedolfijn.gif (21555 bytes)blauwedolfijn.gif (21555 bytes)

Even een voorsmaakje van de tekst?

Wat er vooraf gebeurde: Gregoris heeft geen vader meer en moet samen met zijn moeder werken om het gezin te onderhouden. Hij gaat sponzen vissen om die aan de toeristen te verkopen. De vangst van vandaag valt nogal mee.

      Toen zijn netzak barstensvol zat, zag hij in de verte zijn anker liggen. In die richting moest hij dus zwemmen om bij zijn boot uit te komen.
      Maar wat hing het ankertouw vreemd slap. Gregoris begon opeens veel vlugger te zwemmen. Er was iets gebeurd.
      Zodra hij aan de oppervlakte kwam, zag hij dat zijn boot was losgeraakt. Hoe was dat mogelijk? Onmiddellijk keek hij om zich heen. Op meer dan honderd meter van hem vandaan dreef zijn schuitje langzaam weg.
    Gregoris voelde dat de meltemi, de zeewind, vandaag vroeger was opgekomen dan normaal. Die had het bootje blijkbaar losgetrokken en voerde het met zich mee.
      Onmiddellijk liet de jongen de netzak met sponzen los. Terwijl de grote zak tot bij het anker neerzakte, zette hij de achtervolging in. Zo vlug hij kon, zwom hij zijn boot achterna. Want zonder dat vaartuig zou hij nooit meer op sponzen kunnen jagen.
      Met krachtige slagen kliefde hij door het water. De wind begon steeds harder te blazen en dreef het bootje verder in zee.
9haai.JPG (41097 bytes)      In plaats van dichterbij te komen, werd de afstand tussen Gregoris en zijn bootje nog groter. Straks zou hij het bijna niet meer zien. Zeker nu de golven hoger en hoger werden.
      Gregoris gaf niet op en begon nog harder te zwemmen. Hij moest en zou die boot inhalen. Dat schuitje was nu eenmaal zijn broodwinning.
    Zonder ophouden bleef hij doorzwemmen. Zijn spieren deden overal pijn. Ondertussen was het water onder hem van lichtblauw naar bijna zwartblauw overgegaan. Dat betekende dat het hier al heel diep was en dat hij bijna in volle zee zat.
      Toen herinnerde Gregoris zich iets wat vader hem vroeger had verteld. Ga nooit in volle zee zwemmen, want daar zitten haaien. En die hebben je vast nog voordat je het weet.
      Precies op dat moment zag Gregoris in de verte onder water iets groots naar zich toekomen...

pelikaan.gif (14230 bytes)

 

Hoe is het boek ontstaan?

09tek2.JPG (16839 bytes)Dit verhaal is ontstaan uit de behoefte om de drempel van mijn boeken voor jongere lezers te verlagen. Het moest een boekje worden dat door kinderen vanaf het derde of vierde leerjaar kon worden gelezen. Het verhaal mocht dus niet te ingewikkeld zijn. Mijn inspiratie is opnieuw op een Grieks eiland gekomen.. Eigenlijk is het verhaal over deze dolfijn voor een groot deel echt. Het heeft zich indertijd afgespeeld op het eiland Ios. De namen van de personen en de diefstal van het schilderij komen echter van een ander Grieks eiland. Tegelijk is dit ook het derde boek van mij waarin een dolfijn meespeelt.

Patrick Lagrou.

dolfijnenleuk.gif (50665 bytes)

 

Wat vonden de volwassenen van dit boek?

09tek3.JPG (16857 bytes)"Een spannend en avontuurlijk verhaal, natuurlijk gekruid met de nodige onverwachte wendingen en gebeurtenissen." Véronique in het ‘KDK-krantje’.

"Gregoris en de dolfijn begint heel erg spannend. Er gebeurt zo veel dat je graag wilt weten wat er allemaal aan de hand is. Tegelijkertijd leer je ook nog iets over het leven op een Grieks eiland. Het lijkt of je eventjes daar bent." Een verslaggever in ‘Drenths-Groningse Dagbladen’.

"Gregoris en de dolfijn is een spannend en mysterieus verhaal dat zich afspeelt op het Griekse eiland Ios.’ Een verslaggever in ‘Het Volk’.

"Het is een spannend en mysterieus verhaal dat helemaal beantwoordt aan het imago van Patrick Lagrou: een exotische locatie, een reeks spannende gebeurtenissen en veel actie." Een verslaggever in ‘De Eeclonaar’.

 

pelikaan.gif (14230 bytes)

 

En hoe vonden jullie 'GREGORIS EN DE DOLFIJN'?

KLIK HIER om je eigen mening weer te geven

KLIK HIER om de mening van anderen te lezen

blauwedolfijn.gif (21555 bytes)blauwedolfijn.gif (21555 bytes)

  

 

 

Terug naar de BIBLIOTHEEK