Het geheim van de Grote Kronometer, het 11de boek van jeugdschrijver Patrick Lagrou

Het geheim van de Grote Kronometer

 

 

maanvleer.gif (11408 bytes)

 

KORTE INHOUD:

Op weg naar school vindt Tillo een vreemd horloge. Zodra hij op het knopje duwt, gebeurt er iets heel ongewoons. Het duurt zelfs even voordat hij het doorheeft. Dan ontdekt hij fantastische mogelijkheden. Hij kan er de wildste grappen mee uithalen. Enkele dagen lang beleeft Tillo veel plezier. Tot hij opeens ontdekt wie er allemaal achter het horloge aanzitten. Dan begint een ware nachtmerrie.

vleermuis.gif (6770 bytes)vleermuis.gif (6770 bytes)vleermuis.gif (6770 bytes)

Even een voorsmaakje van de tekst?

Wat er vooraf gebeurde: dankzij de Grote Kronometer kan Tillo zonder te worden gezien de boekentassen van Maarten en Pieter wegnemen. Zij zijn de twee grote pestkoppen van de klas. Hij vult ze met paardenstront en zet ze terug. Daarna beginnen de lessen.

      'Alle kinderen gingen in lange rijen staan. Meester Staf, een dikke man met een grote snor midden in zijn bepukkelde gezicht, kwam dichterbij. Niemand durfde nog een woord te zeggen. Zelfs de twee grote belhamels Maarten en Pieter, die achteraan stonden, hielden hun mond. Meester Staf had immers de reputatie bijzonder kwistig om te springen met strafwerk.
      Op een vingerknip van hem zette de rij zich in beweging. Tillo was bij de eersten die de klas binnenkwamen. Hij zwierde zijn boekentas tegen de tafel en ging zitten.
      Maarten en Pieter liepen langs hem heen en deden hetzelfde.
      Zodra het in de klas muisstil werd, kwam meester Staf bij het bord vandaan. Met zijn dikke buik duwde hij tegen de eerste tafel. Net een zwanger nijlpaard, dacht Tillo. De meester schraapte zijn keel en rochelde even.
      Tillo wist dat hij nu iets belangrijks zou zeggen. Meestal ging dat gepaard met een regen van speeksel voor wie vooraan zat. Voor die arme leerlingen zou het weer een beproeving worden. Jammer dat ze geen paraplu mochten gebruiken.
      'Om te beginnen,' zo sprak meester Staf, 'wil ik dat iedereen zijn taak op de hoek van zijn tafel legt. Ik kom die straks ophalen. Daarna maken jullie je klaar voor een overhoring. Het is tenslotte al weer een halve week geleden dat ik jullie nog heb getest.'
      Zeg maar gepest, dacht Tillo. Net zoals hij moesten ook de anderen zich inhouden om niet te vloeken. Toch had niemand de moed om enig protest te laten blijken. Moeilijke overhoringen geven was nu eenmaal het stokpaardje van meester Staf.
      Met duidelijke tegenzin opende Tillo zijn boekentas om zijn taak eruit te halen. Maar dan verscheen er een glimlach op zijn gezicht. Hij dacht opeens weer aan Maarten en Pieter. Die moesten nu precies hetzelfde doen. En inderdaad.
      'Wel, Maarten en Pieter,' bulderde meester Staf van bij zijn lessenaar, 'hoe lang blijven jullie daar nog zitten met die boekentassen op jullie knieŽn? Of zijn jullie de taken weer vergeten?'
      Maarten en Pieter, die met hun rechterhand tot diep in de paardenstront zaten, zeiden niets. Maar iedereen die in hun buurt zat, kneep zijn neus dicht.
      'Wat is daar aan de hand?' vroeg de meester, zodra hij dat in het oog kreeg.
      'Meester,' zo antwoordde Jantje Vingherhoedt, 'het begint hier opeens vreselijk te stinken.'
       'Te stinken, te stinken, zomaar. Dat kan toch niet!'
       Meester Staf stond op en liep naar de andere kant van de klas.
       Hier en daar begon er al iemand te giechelen.
      Vlakbij de tafel van Maarten en Pieter bleef de meester stil staan. Het vreemde luchtje had ook zijn neus bereikt. Toen zag hij de inhoud van de twee boekentassen.
      'Wat heeft dat hier te betekenen?' vroeg hij. 'Waar halen jullie het lef vandaan om zoín smerige troep de school binnen te brengen? Welke misplaatste grap wilden jullie uithalen?'
      'Maar, meester,' jammerde Maarten, 'wij weten helemaal van niets. Wij hebben hier niets mee te maken. Kijk, zelfs onze schriften zijn helemaal vuil.'
      Om zijn onschuld te kunnen bewijzen, trok Maarten een pak papieren uit zijn boekentas. De jongen deed dat echter zo onhandig dat de tas kantelde en met inhoud en al boven op de glimmende schoenen van meester Staf viel.

11tek11.jpg (55228 bytes)

      De hele klas gierde het uit van het lachen. De schoenen en de broekspijpen van meester Staf zaten helemaal onder de paardenstront. Maarten werd lijkbleek en bestierf het bijna.
      'Genoeg!' riep meester Staf ruw. 'De eerste die nog lacht vliegt eruit. Jullie tweeŽn ruimen die rotzooi op en maken dan voor de rest van de dag strafwerk. En jij, Jantje Vingherhoedt, zet het raam open. Het is hier inderdaad niet meer te harden van de stank.'
     Tillo kreeg bijna buikpijn van het ingehouden lachen. Dat die grap zo schitterend zou aflopen, had hij nooit durven te hopen. En dat allemaal dank zij het vreemde horloge. O nee, hij zou nu zeker nog een tijdje wachten voor hij het naar de politie bracht.'

vleer1.gif (4902 bytes)

Hoe is dit boek ontstaan?

Vanuit een kinderdroom, toen ik mijn eerste chronometer had gekregen.  In het begin vond ik het fantastisch om op dat knopje te duwen en de wijzer in gang te zien schieten. Dat was nogal wat anders dan een horloge dat maar gewoon bleef doordraaien.  Wanneer ik het besliste, dan viel de wijzer stil, en omgekeerd.  En toen begon ik te dromen.  Stel je eens voor dat, als de wijzer komt stil te staan, ook de tijd en alles om je heen opeens stil staat.  Wat zou je dan allemaal niet kunnen doen? Vele dagen lang heb ik hierover in de klas zitten dagdromen.  Een deel van die dagdromen is nu, vele jaren later, in dit verhaal opgenomen.  Maar er is nog meer bijgekomen.  Want met de tijd kun je ook niet ongestraft blijven spelen.  En die straf kan bijzonder griezelig zijn.  Vraag het maar aan Tillo.

Patrick Lagrou.

 

Sorry, your browser doesn't support Java(tm).

 

vamp.gif (34590 bytes)vamp.gif (34590 bytes)vamp.gif (34590 bytes)vamp.gif (34590 bytes)

Wat vonden de volwassenen van dit boek?

'Een spannend boekje voor prille tieners.' Linda de Roos in 'Leesidee'.

'Het zal door kinderen zeker ervaren worden als een leuk maar ook 'spannend' boek dat in korte tijd kan worden uitgelezen.' Roel Brussel in 'Nederlandse Bibliotheek Dienst'.

'Het is een van de spannendste kinderboeken die ik de jongste tijd onder ogen kreeg: uitstekend geschreven, met de vaart van een TGV en vol verrassingen. Dit is magisch realisme van de beste soort, maar dan voor kinderen. Niet griezelig, maar ongemeen boeiend.' Een verslaggever in 'TV familie'.

zwerm.gif (4778 bytes)zwerm.gif (4778 bytes)zwerm.gif (4778 bytes)zwerm.gif (4778 bytes)zwerm.gif (4778 bytes)zwerm.gif (4778 bytes)zwerm.gif (4778 bytes)zwerm.gif (4778 bytes)

En hoe vonden jullie 'Het geheim van de Grote Kronometer'?

KLIK HIER om je eigen mening weer te geven

KLIK HIER om de mening van anderen te lezen

 

maanvleer.gif (11408 bytes)

 

 

Terug naar de BIBLIOTHEEK