Volgelingen van Satan, het 13de boek van jeugdschrijver Patrick Lagrou

blauwtoorts.gif (13497 bytes)Volgelingen van Satan blauwtoorts.gif (13497 bytes)

 

 

 

gargoyle.gif (15877 bytes)

Even een voorsmaakje van de tekst?

Wat er vooraf gebeurde: tegen het advies van zijn vader in, heeft Kenneth toch een bezoek gebracht aan de 'Flying Witch Farm'. Dat viel geweldig mee totdat hij dat vreemde beeld zag staan.

      De terugtocht met de snorfiets verliep gelukkig in betere omstandigheden dan Kenneth bij zijn vertrek had gevreesd. Hij was nog een klein uurtje gebleven. Sue had hem meegenomen van het kleine kaasfabriekje naar de broodoven, dan van de bierbrouwerij naar de olieperserij en ten slotte brachten ze nog een bezoekje aan de smederij. Maar zijn gedachten waren er helemaal niet meer bij. Vooral na de reactie van Sue toen hij haar vroeg wat het vreemde beeld aan de rand van het bos betekende. Voor de eerste keer sinds hij haar had leren kennen, had ze niet meteen haar woordje klaar. Het was duidelijk dat ze zich betrapt had gevoeld. Met al die heksen kon ze nog lachen. Maar voor de aanwezigheid van dat beeld leek ze opeens geen pasklare verklaring te hebben. Waarschijnlijk had ze niet verwacht dat hij erop zou letten.
      Gelukkig was ze er weer helemaal bovenop toen ze afscheid van elkaar namen. Tegen zijn verwachtingen in, nodigde ze hem uit om zo vlug mogelijk terug te komen. Er was nog veel meer waarover ze met hem wilde praten, had ze er speciaal bij gezegd. En als bevestiging had ze hem een dikke zoen op de lippen gegeven. Een heksenkus, had ze er glimlachend aan toegevoegd.
      Toch was het met gemengde gevoelens dat Kenneth zijn snorfiets had gestart en zijn weg door dat donkere bos begon. De zon was net ondergegaan en hij had de indruk dat hij van alle kanten werd aangestaard. Toen hij de hoofdweg had bereikt, was hij blij dat hij de klim naar de heuveltop mocht beginnen. Eenmaal bovenaan was het hem opgevallen dat het vanavond volle maan was. En hierbij moest hij opnieuw aan die zwartharige Sue denken. Pas toen hij in volle vaart naar beneden raasde, realiseerde hij zich hoe uitzonderlijk warm het nog was. Een geschikte avond om nog enkele uren op een terrasje door te brengen.
      Ondertussen werd het zienderogen donker. De runderen die in de weiden aan weerskanten van de weg stonden, kon hij amper nog zien. Opeens kreeg hij een vreemd voorgevoel. Kenneth trok zijn rem aan en kwam een eindje verder tot stilstand. Hij zette zijn snorfiets recht en wandelde tot aan de rand van de weide. Nee, hij had zich echt niet vergist. Het eerste dier dat hij zag zat deze keer niet meer recht. Het lag. Met de poten in de lucht. Dood.

gargoyle.gif (15877 bytes)

Hoe is het boek ontstaan?

Zoals ik al vermeldde, heb ik meer dan vijf jaar research moeten doen, voordat ik met het verhaal kon beginnen.  De twee grote thema’s van het boek zijn immers moderne hekserij en satanisme.  Hierover zijn er wel voldoende boeken in de bibliotheken te vinden, maar over het algemeen blijven ze behoorlijk theoretisch.  Hoe het er nu in die groepen precies aan toegaat, daar heb je het raden naar.  Tenzij je het iemand vraagt die erbij betrokken is.  Maar hoe vind je nu zo iemand?  Het staat niet op zijn deur geschreven dat hij of zij satanist of heks is.  Integendeel. 13tek1.JPG (12082 bytes) De zoektocht was dus veel moeilijker dan ik aanvankelijk had gedacht. Toen ik er uiteindelijk enkelen vond, waren zij in het begin helemaal niet bereid toe te geven dat ze tot een dergelijke groep behoorden.  Waren ze uiteindelijk bereid om te praten, dan beperkten ze zich meestal tot heel oppervlakkige zaken.  In een van de twee groepen ben ik nooit kunnen doordringen.  Uit Amerika heb ik dan toch informatie kunnen krijgen hoe het er daar in de praktijk precies aan toegaat.  Van de andere groep heb ik wel het vertrouwen kunnen winnen.  In die mate zelfs dat ik op de duur werd toegelaten tot de meeste van hun bijeenkomsten.  Voor het verhaal heb ik daar een schat aan informatie kunnen opdoen. Ondertussen hebben die mensen een eigen site: http://www.greencraftwicca.org .  Wie 'Volgelingen van Saten'begint te lezen, krijgt misschien de indruk dat het om een heel fantasievol griezelverhaal gaat. Niets is minder waar.  Alle gegevens uit het boek steunen op de realiteit.  Precies daarom is het misschien zo’n beklemmend boek geworden.

BIBLIOGRAFIE: heel wat achtergrondinformatie heb ik ook nog in de volgende werken gevonden:

  • De La Forge Inez – Kerven in mijn ziel, Icarus 1998;
  • De Raedt-van Wien, S. - Abraxas. Alles over Satan en het satanisme, Antwerpen-Baarn, Hadewijch, 1997;
  • De Zutter, J. - De Schaduw van de Maan, Moderne Hekserij in Europa, Antwerpen-Baarn, Hadewijch, 1994;
  • De Zutter, J. - Abracadabra, Lexicon van de Moderne Hekserij, Antwerpen-Baarn, Hadewijch, 1997;
  • Lankester, K & J. - De kringloop van het leven, wicca de oude religie, Hollandscheveld, De Ring, 1996;
  • Lecompte, E. - Ritueel misbruik van kinderen, Leuven, Van Halewyck, 1997;
  • Melkor, - Heksen Bestaan! Hekserij: van hobby tot levensweg, Naarden, Strengholt, 1994;
  • Wright, L. - In de ban van Satan. Over ritueel seksueel misbruik en de mysteries van het geheugen, Amsterdam/ Antwerpen, Veen, 1994.

Patrick Lagrou.

gargoyle.gif (15877 bytes)

En hoe vonden jullie 'VOLGELINGEN VAN SATAN'?

KLIK HIER om je eigen mening weer te geven

KLIK HIER om de mening van anderen te lezen

gargoyle.gif (15877 bytes)

blauwtoorts.gif (13497 bytes)blauwtoorts.gif (13497 bytes)

 


 

 

 

Terug naar de BIBLIOTHEEK