De spoken van McHaggis, het 19de boek van jeugdschrijver Patrick Lagrou

De spoken van McHaggis

 

 

witegatellblu2.gif (9849 bytes)

spookskelet.gif (16424 bytes)

witegatellblu.gif (9845 bytes)

KORTE INHOUD:

De jonge Kevin komt in Schotland aan. Maar het gaat mis. De familie waar hij zou verblijven, is er niet. Gelukkig kan hij terecht bij lord McHaggis. Op het kasteel wordt hij bijzonder goed ontvangen. Maar zodra het donker wordt, komt de hele omgeving in de greep van angstaanjagende verschijningen. Dit wordt elke nacht erger. Totdat Kevin na enkele dagen ontdekt welke afschuwelijke dingen er hier vroeger zijn gebeurd. Maar dan is het ook voor hem al bijna te laat…

Even een voorsmaakje van de tekst?

Wat er vooraf gebeurde: Kevin verbleef al één nacht op het kasteel. Wat toen gebeurde, drong nauwelijks tot hem door. Deze keer krijgt hij echter de volle lading.

      Twaalf lange slagen weerklonken doorheen het hele kasteel. De staande klok in de grote ridderzaal liet elk uur van de dag duidelijk horen. Zelfs als dat midden in de nacht was.
      Kevin die in zijn bed lag, had ze stilletjes meegeteld. Sinds hij onder de wol was gekropen, had hij nog geen oog dicht gedaan. Enerzijds was hij nog altijd dolblij dat hij hier mocht blijven logeren totdat de familie Gibson terug kwam. Anderzijds bekroop hem steeds meer dat onaangename gevoel dat er hier iets niet pluis was. Vooral nadat hij net voor het slapengaan nog eens door het raam had gekeken. Zouden er in dit kasteel dan toch spoken zitten. Of had mevrouw Witch slechts een loopje met hem willen nemen? Wat hij gisterenavond hier in zijn kamer had meegemaakt, was dat alleen maar een koude wind geweest die toevallig doorheen het kasteel waaide? Of was het dan toch een of andere geest die zijn kamer was binnengekomen om zijn kleren te verstoppen? Aan die laatste mogelijkheid had hij vanochtend nooit gedacht. Maar nadat hij vanavond nog enkele hoofdstukken uit dat oude boek had gelezen, begon hij opeens helemaal anders te denken.
      ‘Wanneer geesten in je omgeving komen, dan daalt de temperatuur opeens heel gevoelig,’ stond er in dat boek. ‘Het is alsof er een ijzige koude zich van je meester maakt.’
      Precies op dat ogenblik hoorde Kevin een klik, gevolgd door een ellendig traag schurend geluid. Om een of andere onbekende reden was de deur van zijn slaapkamer net zoals gisterenavond opnieuw uit zijn slot gesprongen. Langzaam, heel langzaam ging de deur open.
      Kevin voelde hoe de rillingen over zijn lijf begonnen te lopen. In geen tijd was hij bedekt met kippenvel. Alle haartjes op zijn lichaam gingen rechtop staan.
      Tegelijk kreeg hij het ijzig koud. Het was alsof iemand met een kille adem zich over hem heen boog.
      Hij kon het wel uitschreeuwen van angst, maar durfde nog net niet. In de plaats daarvan kroop hij zo diep mogelijk onder de dekens weg, totdat hij voelde dat hij niet meer verder kon. Hij had het voeteneind bereikt.
      Nu begon het angstzweet hem uit te breken. Hij besefte dat hij zich nu in een bijzonder kwetsbare positie bevond. Het was een beetje zoals een struisvogel die zijn kop in het zand stak. Niettemin voelde hij zich nu een stuk veiliger dan daarnet.
      Totdat er opeens beweging in zijn dekens kwam…
      Langzaam, heel langzaam, schoven ze naar beneden. Het ging traag, tergend traag, zonder dat het ook maar één moment ophield. Kevin hoefde niet meer te twijfelen. Iets of iemand trok zijn dekens naar beneden. Straks zou hij helemaal bloot liggen, overgeleverd aan wie of wat er zijn kamer was binnengeslopen.
      Heel lang zou het nu niet meer duren. Zijn dekens waren al voor meer dan de helft weggeschoven. Toen begon Kevin zich te verzetten. Met beide vuisten probeerde hij de dekens vast te grijpen en tegen te houden. Maar het was tevergeefs. De krachten die het blijkbaar op hem hadden gemunt, waren veel sterker.
      Bijna huilde hij het uit. Maar uiteindelijk moest hij dan toch loslaten en traag gleden de dekens nu helemaal van zijn lichaam weg.
      Onmiddellijk voelde hij hoe een bijna polaire kou zijn lichaam omhulde. Om zich te beschermen, had hij zich zo klein mogelijk gemaakt. Zijn gezicht probeerde hij diep in zijn matras te begraven. Elk moment zou dat iets of iemand hem nu aanraken. Of erger.
      En toen gebeurde het.

stairs.gif (16917 bytes)

spookskelet2.gif (22164 bytes)

stairsr.gif (16748 bytes)

Hoe is dit boek ontstaan?

Al vele jaren liep ik met het idee rond om eens een zuiver spookverhaal te schrijven. De beste achtergrond hiervoor is uiteraard een spookkasteel in Schotland. In de zomer van 1999 heb ik een grote reis doorheen dat land gemaakt. Hierbij heb ik speciaal die plaatsen bezocht die de reputatie hadden dat er daar spoken huisden. Ik moet wel toegeven dat ik ze niet gezien of gehoord heb, alhoewel ik er de nacht ook niet heb doorgebracht. Andere mensen vertelden mij wel dat ze zelfs tijdens de dag de aanwezigheid van geesten aangevoeld hadden. Voor mij was dit wel bijzonder interessante informatie. In elk geval heb ik tijdens die reis doorheen Schotland heel wat landstreken, kastelen en eilandjes bezocht. Die plaatsen had ik immers nodig voor mijn verhaal. Als afronding heb ik me ook nog een aantal bijzonder interessante boeken met Schotse spookverhalen aangeschaft. De helft ervan had ik al uitgelezen nog voordat ik weer thuis was. De vaste vorm voor dit verhaal is toen ontstaan. De meeste griezelingrediënten komen uit die Schotse verhalen. De rest is van mijzelf en heb ik vooral verzameld tijdens die reis. Zo was het voor mij heel belangrijk dat ik in dit spookverhaal de juiste sfeer kon beschrijven. Vooral deze van een somber Schots kasteel even na middernacht op het moment dat de geesten tevoorschijn komen. En tevoorschijn komen, dat doen ze, meer dan de hoofdfiguur Kevin lief is! Dit is geen verhaal voor doetjes.

Patrick Lagrou.

door1-8.gif (8116 bytes)

ghost2-20.gif (15858 bytes)

door1-9.gif (8067 bytes)

En hoe vonden jullie 'De spoken van McHaggis'?

KLIK HIER om je eigen mening weer te geven

KLIK HIER om de mening van anderen te lezen

rookspook.gif (26703 bytes)rookspook.gif (26703 bytes)rookspook.gif (26703 bytes)rookspook.gif (26703 bytes)  

 

 

Terug naar de BIBLIOTHEEK