Geesten in huis, het 25ste boek van jeugdschrijver Patrick Lagrou

Geesten in huis

 

 

KORTE INHOUD:

Justien is gek op computers. Maar die liefde beperkt zich niet tot haar eigen toestel. Ze zou immers dolgraag kunnen inbreken in die van anderen. Neuzen in de computer van de school of in die van haar leerkrachten lijkt haar gewoon het einde. Als ze op een dag via internet met de hacker hoLLyGHost in contact komt, wordt haar droom werkelijkheid. Kort daarna verhuist Justien met haar ouders naar een afgelegen woning op het platteland. Ze gaat zo op in haar hobby dat ze niet merkt dat er met het nieuwe huis iets heel erg mis is. Op haar beurt krijgt Justien ongewenst bezoek. Ze komt in een ware nachtmerrie terecht...

Geesten in huis: eerst palmen ze je woning in, dan kom jij aan de beurt!

Even een voorsmaakje van de tekst?

Wat er vooraf gebeurde: Justien moet samen met haar twee kleine zusjes voor de eerste keer de nacht alleen doorbrengen in het nieuwe huis. Ze is er zich reeds van bewust dat er in dat huis vreemde dingen gebeuren. Het meisje vreest dan ook het ergste. Zeker nu er ook nog een onweer in aantocht is.

            Een donderslag deed haar opschrikken, het klonk duidelijk luider dan daarnet. Ook het licht van de bliksemschicht dat eraan voorafging, drong probleemloos door het dikke gordijn heen. Dat beloofde!
            Aan haar voeten lagen Jozefien en Sjarlot, dicht tegen elkaar aan. Justien vroeg zich af hoe lang het zou duren voor ze door het lawaai wakker werden.
            Naast hen, in de hoek, stond de mand van Pim. Het hondje en de poes lagen er samen in, en keken Justien recht in de ogen, alsof ze heel goed wisten wat er zou komen.
            Justien had dolgraag vanavond nog eens op het internet gesurfd, maar daar kon nu helemaal geen sprake meer van zijn. De lijn was immers dood en bovendien kon je je computer maar beter niet gebruiken tijdens een onweersbui. Erger was dat ook de telefoon niet meer werkte. Pas toen ze bovenkwam, was dat ten volle tot haar doorgedrongen. Als er vannacht iets gebeurde, dan kon ze mams onmogelijk bereiken en omgekeerd.
            In de verte klonk een rollende donder en Justien keek angstig naar de tweeling, maar de kleintjes waren blijkbaar in een diepe slaap. Als dat maar zo bleef.
            Opeens hoorde ze hoe de wind aanwakkerde. Wat daarnet nog een zuchtje leek, zwol in een mum van tijd aan tot een gegier van je welste. De takken van de bomen en struiken werden genadeloos gegeseld. Justien vroeg zich af waar de kraaien zich nu schuilhielden.
            Een ratelende donderslag weerklonk en de eerste regendruppels tikten tegen de ramen. Snel ging het tikken over in een hard en regelmatig geroffel. Het onweer was nu net boven hun huis, de hel zou losbarsten.
            Bliksemflitsen en donderslagen wisselden elkaar af. De tijdspanne tussen licht en klank werd alsmaar kleiner, het geluid alsmaar harder. Toch leek het erop dat de tweeling er dwars doorheen zou slapen.
            Opeens hoorde ze vlak boven haar een zware klap. En toen nog een. En nog een.
            Het hele huis dreunde ervan. Justien wist onmiddellijk wat het was. Op zolder was een van de dakramen opengevlogen en de wind ging er meedogenloos mee tekeer. Als ze niet snel het raam ging sluiten, werd de tweeling vast wakker. Bovendien kon het glas stuk springen en regende het gegarandeerd binnen. Justien moest gewoon naar boven, of ze nu wilde of niet!
            Ze sprong uit bed en liep naar de deur. Resoluut draaide ze het slot open en liep de gang in. Zo griezelig was het hier in huis nog niet eerder geweest. Door de snel opeenvolgende bliksemschichten kregen de schaduwen vrij spel en op alle mogelijke plekjes leek iets te bewegen. Justien raapte al haar moed bijeen en liep haastig de trap op naar de zolder.
            In enkele tellen was ze boven. Ze duwde de deur open en liep met bonzend hart naar binnen. Natuurlijk was het het verste raam dat was opengeklapt. In het licht van de bliksem liep ze zigzaggend langs de kisten en de rommel naar het klapperende raam.
            Met een zucht van opluchting deed ze het dicht. Meteen was de tocht verdwenen en het werd opeens ook veel stiller. Daardoor hoorde ze in de nok van de zolder iets zachtjes rinkelen. Verschrikt keek Justien naar boven, klaar om opzij te springen, maar ze zag niets. Tot een felle flits gevolgd door een oorverdovende klap de hele ruimte verlichtte. In die fractie van een seconde zag ze daar, vele meters boven haar, een bungelend geraamte!
           
Justien sperde haar mond open om te gillen, maar hoorde toen opeens de krijsende stemmen van Jozefien en Sjarlot, alsof zij het in haar plaats deden. En het krijsen hield niet op!
            Vliegensvlug rende ze terug naar beneden. Haar zusjes waren daar helemaal alleen. Een nieuwe donderslag deed het huis op zijn grondvesten daveren. Toen hield het geschreeuw plotseling op. Justien rende het laatste stuk door de gang en duwde de deur van haar kamer open. Ze schakelde het licht aan en gilde nu echt. Jozefien, Sjarlot, Pim en Mien... ze waren allemaal verdwenen...

Hoe is dit boek ontstaan?

Dit verhaal steunt op twee belangrijkte pijlers: enerzijds mijn interesse voor woningen waar zich abnormale verschijnselen voordoen, anderzijds mijn passie voor computers en het internet.

Die interesse voor dergelijke woningen bestaat bij mij al heel lang. Als ik op reis ben, probeer ik altijd een bezoekje te brengen aan spookhuizen en spookkastelen. Dqt laatste heb ik vooral gedaan in Schotland, met als resultaat het bekroonde boek 'De spoken van McHaggis'. Niettemin was ik echter nooit getuige geweest van een of ander vreemd verschijnsel. Totdat ik hier in Vlaanderen een koppel leerde kennen. Zij bewoonden een huis waar regelmatig vreemde gebeurtenissen plaats vonden. Hun verhaal en dat van andere gewone mensen hier en ook in Nederland bezorgden me kippenvel. Gewoon omdat die anekdoten zo echt waren! Bij hen heb ik dan ook heel veel inspiratie gevonden. Op bepaalde momenten kreeg ik zelfs tijdens het schrijven van dit boek opnieuw kippenvel. Dat was me nog nooit voordien overkomen! 

Maar dit allemaal was voor mij nog niet voldoende. Dit griezelverhaal moest helemaal aangepast zijn aan deze moderne tijden. Ik vroeg me af wat kon er gebeuren als men je huis ook nog eens kon binnendringen via de computer. Meteen kwam de wereld van chatters en hackers, die ik tamelijk goed ken, helemaal open te liggen. Bovendien mag je ook niet vergeten dat 'hacken' in het Engels ook letterlijk 'hakken' betekent, bij voorkeur met een bijl. Voeg daar nog een psychopaat bij met een echte bijl en je krijgt voldoende elementen om een bloedstollend griezelverhaal te schrijven.

Daarom deze laatste raad: lees dit boek niet vlak voordat je naar bed gaat!

Patrick Lagrou.

En hoe vonden jullie

'Geesten in huis'?

KLIK HIER om je eigen mening weer te geven

KLIK HIER om de mening van anderen te lezen

 

 

Terug naar de BIBLIOTHEEK