Het computerspook, het 31ste boek van jeugdschrijver Patrick Lagrou

Het computerspook
 
 

KORTE INHOUD:

Berend vindt op het internet een spelletje. Het ziet er leuk uit, maar zal hij het wel binnenhalen? Hij doet het toch maar. Als Berend het bestand opent, gebeuren er vreemde dingen. Er weerklinkt een dreun en brandende letters verschijnen op het scherm: Het computerspook dankt je voor zijn bevrijding ... Even later valt de computer uit. Wat Berend ook doet, het toestel blijft dood. Heeft hij een virus binnengehaald?

Even een voorsmaakje van de tekst?

‘Ben je er wel heel zeker van dat je dit bestand wilt binnenhalen?’
            Berend zat voor de computer. Hij staarde naar de tekst op het scherm en zuchtte. Dat spelletje dat hij op het internet had gevonden, zag er daarnet heel leuk uit. Maar wat als er een virus in zat? Dan werd de hele computer ermee besmet. En als dat gebeurde…
           
Berend dacht opnieuw aan wat de meester vorige week in de klas had verteld:
           
“Een computervirus is als een geest in een fles. Die is zo klein dat je hem zomaar kunt meepakken naar huis. Trek je dan de kurk eruit, dan komt die kwade geest in een rookwolk tevoorschijn. Hij wordt reusachtig groot en dringt tot in de verste hoekjes van je huis door…”
           
Daarop had de meester het verhaal van Saladin en de toverlamp voorgelezen. Is deze computer misschien een moderne toverlamp, vroeg Berend zich af.
           
De jongen haalde zijn schouders op. Wat zou hij doen? Maar dat spelletje zag er zo leuk uit. Berend bewoog de muis tot het pijltje op het drukknopje met ‘JA’ stond en klikte. Hiermee haalde hij de fles in huis.
           
Even gebeurde er niets. Daarop verscheen een nieuwe tekst:
           
‘Ben je er heel zeker van dat je dit bestand wilt openen?’
           
Als hij nu op ‘JA’ drukte, trok hij de kurk van de fles en dan…
           
Even bewoog zijn wijsvinger. En toen gebeurde het.
          
Het was alsof de computer ontplofte. Een dreun weerklonk. Brandende letters verschenen op scherm.
           
‘Het computerspook dankt je voor zijn bevrijding!’, stond er te lezen.
           
Nog even bleven de vlammetjes dansen. Daarop doofden ze uit. De computer hield op met draaien. Het scherm werd helemaal zwart. Het was net alsof iemand de stekker uit de muur had getrokken.
           
Berend probeerde de computer opnieuw op te starten. Het lukte hem niet. Het toestel bleef dood. Nu moest hij niet meer twijfelen. Een virus had de computer helemaal uitgeschakeld. Paps en mams zouden boos zijn…

 

Hoe is het boek ontstaan?

Regelmatig wordt mij gevraagd waarom er op mijn website geen spelletjes staan. Het antwoord is eenvoudig: als ik een spelletje zou maken dat echt de moeite is, dan zou dat mij meer tijd en moeite kosten, dan ik voor het schrijven van een spannend boek nodig heb. Dus…

Maar omdat er zo veel kinderen zijn die van computerspelletjes houden, ben ik er toch beginnen over nadenken. Het resultaat is wel geen spelletje geworden, maar een griezelverhaal. Want stel je eens voor dat je via het internet een spelletje wilt binnenhalen (niet ongevaarlijk!). Maar in de plaats daarvan krijg je een soort spookvirus binnen. Die zorgt ervoor zorgt dat je zelf in dat spel opgesloten raakt. En opeens moet je dan vechten. Niet meer voor de lol, maar wel voor je leven! Ja, stel je eens voor wat er dan zou gebeuren.

Patrick Lagrou.

 

 

Terug naar de BIBLIOTHEEK