mijn twee grootvaders
en mijn twee grootooms

 

Rechts op de foto staat mijn ene grootvader in het uniform van de genietroepen. Hij draagt de wapens waarmee hij in 1914 naar de oorlog is vertrokken. Als geweer was dit een Mauser-1898 waar (zoals op de foto) een bajonet kon worden geschoven. Het uniform dat hier gedragen wordt, is dit van in het begin van de oorlog: donkerblauw met soms helle kleuren en de typische soldatenpetten. Pas in het najaar van 1915 zou de kleur kaki worden en zouden ook de Adrian-helmen (die bolvormige met dat leeuwtje vooraan) worden gedragen.

Van links naar rechts: mijn andere grootvader, mijn peter en mijn andere grootoom. Alle drie dragen zij reeds het kaki-uniform van 1915.

Voor de oorlog was mijn grootvader onderwijzer. Bij het begin van de oorlog moesten die allemaal brancardier worden. Die waren gemakkelijk te herkennen aan dat rode kruis op hun mouw. Hun taak bestond er in de doden en de gewonden van het slagveld te halen. Op die manier heeft mijn grootvader verschrikkelijke dingen meegemaakt. Al die gruwelen hebben hem voor de rest van zijn leven zwaar getekend.

Om een idee te krijgen van wat hij heeft meegemaakt, kan je volgende beschrijving lezen. Maar dit is zeker geen tekst voor gevoelige zieltjes. De oorlog wordt er in al zijn gruwel beschreven.

Wie wil doorgaan, kan hier klikken.

Mijn twee grootooms hebben ook de oorlog overleefd, maar zouden elk op hun manier de gevolgen ervan dragen. Mijn peter was zijn hele gezin kwijt. Mijn andere grootoom was door het inademen van gifgas zo zwaar aangetast, dat hij er vele jaren later toch nog zou aan bezwijken.

 

 

 

 

 

webdesign by patrick lagrou