De achtergronden...

...van het verhaal:

 

Milan vertrekt samen met zijn grootouders voor een weekend naar de Westhoek. De jongen kijkt er al naar uit: ze verblijven in een vakantiehoeve en zullen wandelingen maken in de streek waar in 1914 de Slag om de IJzer werd uitgevochten.
Eenmaal ter plaatse valt het nogal tegen. Het is slecht weer en zijn grootouders nemen hem mee van het ene museum naar het andere. Milan vindt het maar een saaie bedoening.
Maar dan gebeurt er ’s nachts iets bijzonders. Uit de kelders van de vakantiehoeve komen vreemde geluiden. Milan gaat in zijn eentje op verkenning uit. Voor hij het goed en wel beseft, zit hij opeens zelf midden in de ‘Groote Oorlog’ …

'Meesterverteller Patrick Lagrou brengt de Eerste Wereldoorlog in dit spannende, avontuurlijke verhaal op een meeslepende manier tot leven.'

Voor iedereen vanaf 10 jaar.MEER INFORMATIE

 

1.  Alle PLAATSEN uit het verhaal:

Bijna centraal in dit gebied ligt Stuivekenskerke.

Tijdens de IJzerslag van oktober 1914 werd er op al deze plaatsen hevig strijd geleverd:

Stuivekenskerke de Viconiahoeve Tervate Keiem Schoorbakke de Schildersbrug Pervijze de spoorwegberm

 

2. Het FOTOBOEK:

Met alle plaatsen uit het verhaal!

Dit boek is er gekomen door deze website van 'Milans Groote Oorlog'. Het bevat honderden foto's van vroeger en van nu. Alle plaatsen uit het verhaal komen er uitgebreid aan bod. Een boek voor jongeren als voor volwassenen.

MEER INFORMATIE

 

3. De drie MONUMENTEN met musea:

De Ganzepoot

De Dodengang

De IJzertoren

De historische IJzervlakte bestond uit een gebied dat onder water was gezet. Het lag tussen de IJzer en de spoorwegberm. Drie grote monumenten langsheen de IJzer herinneren nog aan die periode.

 

4. De ECHTE MENSEN uit het verhaal:

mijn twee grootvaders de echte soldaat Benaerts nog andere soldaten

Als kind heb ik altijd met veel belangstelling naar hun verhalen uit de 'Groote Oorlog' geluisterd. Ik heb er nog steeds veel van onthouden. Enkele van hun belevenissen heb ik dan ook voor dit verhaal gebruikt.

In 2012 werd zijn naamplaatje  teruggevonden in de omgeving van de Schildersbrug. Het lag op het erf van een verdwenen hoeve, niet ver van de wegversperring van de Grote Wacht nr. 3.

Veel soldaten hebben tijdens de 'Groote Oorlog' een dagboek bijgehouden. Een aantal daarvan zijn in boekvorm verschenen. Sommige beschreven tot in detail hun belevenissen tijdens die verschrikkelijke IJzerslag.

 

5. De MILITAIRE achtergronden van het verhaal:

de legereenheden

de uniformen de wapens

Hoe zag het Belgisch leger eruit bij het begin van de 'Groote Oorlog'? Uit welke onderdelen bestond het? Welke officieren voerden het bevel?

In welke kledij trokken de soldaten naar de oorlog? Waren er grote onderlinge verschillen? Welk aangepast uniform droegen ze een jaar later?

Waarmee moesten de soldaten zich verdedigen? Welke wapens werden er door de Duitsers tegen hen ingezet? Hoe was het mogelijk dat kanonnen en mitrailleurs zo veel dood en vernieling konden zaaien?

 

6. De 3 WANDELROUTES langsheen alle plaatsen van het verhaal:

ROUTE 1

Een wandelweg langs de 4 belangrijkste plaatsen van het verhaal in de juiste chronologische volgorde. De tocht begint in Tervate en is ongeveer 4 km lang. Die afstand kan gemakkelijk afgelegd worden in anderhalf uur.

ROUTE 3

ROUTE 2

Deze tocht begint en eindigt in Stuivekenskerke. In totaal 8 km waarvoor minstens 2 uren moet uitgetrokken worden.

Idem als route 2, maar deze keer rond de Bocht van Tervate. Met mogelijke uitbreiding richting Schoorbakke en/of Keiem.

MOGELIJKE FIETSROUTE VAN 25 KM:

De combinatie van de wandelroutes 2 en 3 met de twee uitbreidingen naar Schoorbakke en Keiem.

 

 

7. De ZOEKTOCHT samen met Milan:

De basis van het verhaal is eigenlijk een meervoudige zoektocht. Die vindt zowel in het heden als in het verleden plaats.

Deze zoektocht van Milan werd nu tot een modern spel uitgewerkt. De naam van dit soort spel is ‘Geocaching’. Het voert je langsheen dezelfde plaatsen als in het verhaal. Niet alleen jongeren, maar ook heel wat volwassenen hebben er al met plezier aan deelgenomen.

Voor dit spel heb je minstens een GPS-ontvanger nodig. Maar ook een tablet met internetaansluiting, een stafkaart en zelfs een oud kompas kunnen van groot nut zijn.

MEER INFORMATIE

 

8. De MENSEN en de INSTELLINGEN die mij bij de voorbereiding van het verhaal en deze webstek heel veel geholpen hebben: BEDANKT !

 

 

9. AUTEURSLEZINGEN over MILANS GROOTE OORLOG:

Net zoals over mijn boeken van de Dolfijnenkind- of de Klimaatreeks, worden ook over dit verhaal auteurslezingen geven. Die zijn nu onlangs van start gegaan. Hoewel het niet echt noodzakelijk is, is het toch aanbevolen dat zo veel mogelijk leerlingen het boek al vooraf gelezen hebben.

Tijdens deze lezingen worden de achtergronden van het verhaal nog dieper en levendiger belicht dan op deze site. Tegelijk wordt ook aangegeven in welke mate deze mij geïnspireerd hebben. Regelmatig wordt dan ook verwezen naar passages uit het boek.

In tegenstelling tot al mijn andere lezingen, ben ik niet alleen bereid naar de scholen en bibliotheken te komen die mij uitnodigen, ook wil ik graag als gastheer optreden. Jongeren die op boerderij- of op zeeklas naar de Westhoek komen, kunnen mij in Stuivekenskerke ontmoeten. Van daaruit wil ik hen rondleiden naar alle plaatsen uit het boek. Daar zullen ze ongeveer hetzelfde te horen krijgen als tijdens de auteurslezing. Maar dan wel zonder powerpoint-presentatie! Tenzij we eerst nog met een ingekorte versie zouden beginnen.

MEER INFORMATIE

 

Dit is een filmpje

 

 

Bron: Focus/WTV

 

 

10. HET GASTENBOEK

Wie het verhaal heeft gelezen, kan zijn mening kwijt door hier te REAGEREN.

Hij of zij kan daar ook de REACTIES LEZEN van anderen...

 

 

 
 

webdesign by patrick lagrou