DE UNIFORMEN

 

Het oude Belgische uniform

Toen de oorlog in augustus 1914 uitbrak, hadden de Belgische soldaten nog geen kaki-uniform en ook nog geen helmen. De meeste droegen een blauwe jas en een grijze broek. Het vreemde hoofddeksel dateerde zelfs nog uit de vorige eeuw. Dit uniform was eigenlijk niet meer geschikt voor moderne oorlogsvoering.

 

Het nieuwe Belgische uniform

Pas in de loop van 1915 zou er verandering komen. De kaki-kleur werd overgenomen van de Engelsen. De bijna bolronde Adrianhelm kwam van de Fransen.

 

De 2 uniformen naast elkaar

Links, een soldaat zoals hij in de zomer van 1914 naar de oorlog vertrok. Rechts, een soldaat in het najaar van 1915, nadat hij zich al bijna een jaar lang aan de rand van de IJzervlakte had moeten ingraven. Het verschil tussen de 2 uniformen is duidelijk.

 

Het oude Duitse uniform

Ook het Duitse uniform was bij het begin van de oorlog niet zo goed geschikt voor een stellingenoorlog. De bonte kleuren en zelfs de beruchte punthelmen zouden op hun beurt langzaam verdwijnen.

 

Het nieuwe Duitse uniform

De kleur van het uniform werd grijs. De helm zou uiteindelijk zijn punt helemaal verliezen.

 

De diverse helmen uit WO1

De bijna bolronde Adrianhelm werd gedragen door zowel de Belgen als door de Fransen. Maar op de Belgische helm (links) stond vooraan een (Belgisch) leeuwtje en op de Franse (rechts) een granaat met de letters R en F (République Française).

De 2 overige helmen zagen er helemaal anders uit. Links, de typische Duitse helm (zonder punt). Rechts, de Engelse helm. Dezelfde helmen zouden ook in de 2de wereldoorlog gebruikt worden.

 

 

 

 

 

webdesign by patrick lagrou