DE WAPENS

 

Een Mauser 1889 geweer

Dit was het standaardwapen van de Belgische (en Duitse) soldaat toen in augustus 1914 de oorlog uitbrak. Het was een grendelgeweer. Dit betekent dat de kogel er met de hand moest in geplaatst worden. Met de grendel werd het in de kamer geschoven. Dan pas kon men schieten. Daarna moest het met diezelfde grendel er weer uitgehaald worden en een volgende kogel er weer in gestopt...

Een Mauser werd ook een gevaarlijk steekwapen wanneer er op het uiteinde van de loop een bajonet werd gemonteerd.

De kogel waarmee geschoten werd, was van het kaliber 7.92x57mm. De kogel hierboven is op ware grootte afgebeeld.

 

Duitse kanonnen

Het kanon dat de arme Belgische soldaat bij de IJzerslag zwaar bestookte, was de beruchte Mörser 21 cm M10. De meeste granaten die dit wapen afschoot, waren met shrapnel gevuld.
 

 

Dit is een filmpje

 

 

 

Doorsnede van een granaat, gevuld met shrapnel

Het grootste deel van de granaat was gevuld met honderden loden bolletjes. Zodra de granaat afgeschoten werd, trad er in de kop (links) een mechanisme in werking. Dit zorgde ervoor dat de granaat boven de hoofden van de Belgische soldaten ontplofte. Daardoor werden die bolletjes naar alle kanten geslingerd. Vele duizenden soldaten werden hiermee de dood ingejaagd.

Loden bolletjes shrapnel op ware grootte afgebeeld. Deze bolletjes zaaiden letterlijk overal dood en vernieling.

Kop van een Duitse granaat (de HZ14) zoals die nog altijd in de velden van de Westhoek gemakkelijk gevonden kan worden. Toch is dit niet zonder gevaar! Het mechanisme (zie schema bovenaan) bevat genoeg springstoffen die na 100 jaar nog altijd kunnen ontploffen. Zo'n ontploffing kan jou gemakkelijk een oog of een vinger kosten! NIET AANRAKEN, is dan ook de boodschap.

 

Belgisch en Duits oorlogsmateriaal...

Links, een Belgisch kanon. Het lijkt wel speelgoed! Rechts, een Duits kanon, de beruchte 'Dikke Bertha'. In het midden, links, een Belgische granaat (7,5 cm doorsnede, ongeveer 30 cm lang), rechts, een Duitse granaat (42 cm doorsnede, ongeveer anderhalve meter lang).

 

Machinegeweren

Het meest moorddadige wapen uit de 'Groote Oorlog' was zonder twijfel de machinegeweer. Het kon gemakkelijk 500 schoten per minuut lossen. De gewone soldaat met zijn geweer kon er gewoon niet tegenop. Bij het begin van de oorlog bezat België er enkele honderden van, Duitsland meer dan 12.000!

Op deze Engelse foto worden 3 van de belangrijkste machinegeweren uit de Groote Oorlog getoond. V.l.n.r. de Franse Hotchkiss M1914, de Amerikaanse Colt-Browning M1895 en de beruchte Duitse MG 08.

 

 

 

 

 

webdesign by patrick lagrou