De grote ramp, het 39ste boek van jeugdschrijver Patrick Lagrou

Tegelijk het eerste boek van de nieuwe KLIMAATREEKS

 

De grote ramp

 

 

 

Door onze reusachtige ecologische voetafdruk maken wij van de aarde een woestijn !

 

 

 

Planeet Aarde bedreigd !

65 miljoen jaar geleden sloeg een reusachtige meteoor op de aarde in. Alle dinosauriërs werden toen uitgeroeid, samen met de meeste andere diersoorten.

70.000 jaar geleden kwam de supervulkaan Toba op Sumatra tot uitbarsting  en ontketende zo een winter die bijna tien jaar duurde. Heel veel diersoorten en bijna alle mensen kwamen toen om.

Nu bedreigt een nieuwe grote ramp onze planeet. Een snelle klimaatverandering, door mensen veroorzaakt, kan op Aarde de temperaturen met meer dan zes graden doen stijgen. Dat zou het einde van bijna alle diersoorten en de hele mensheid betekenen...

 

 

KORTE INHOUD

In het Caribische gebied en langs de hele oostkust van Amerika wordt door een superorkaan een ware ravage aangericht. Nooit eerder was de moderne mens het slachtoffer van zoveel natuurgeweld. Het aantal doden en vermisten loopt wellicht in de miljoenen. Tot de weinige overlevenden in de streek behoren Victoria en haar broertje en zusje. Weken later belandt het drietal bij een ver familielid in Europa. Een totaal nieuw leven breekt voor hen aan. Geen gemakkelijk leven, maar een leven dat hen voldoende zal moeten voorbereiden om uiteindelijk een nog veel grotere ramp te kunnen trotseren.

 

 

 

 

TEKSTFRAGMENT

Wat er vooraf gebeurde: Victoria woont sinds een half jaar bij een verre oom. Die heeft zich op alle vlakken zo veel mogelijk proberen aan te passen aan de dreigende klimaatverandering. Ze lijken in hun opzet te zullen slagen. Maar dan gebeurt er aan de andere kant van de wereld iets heel ergs...

      ‘Victoria! Kom snel naar het nieuws luisteren. Er is iets vreselijks gebeurd!’
      Dat was de stem van ome Jacob in de living. Wat had de man nu weer gehoord?Zo snel ze kon, sprong het meisje uit bed, ze greep haar kamerjas en haastte zich naar de living. De hoofdpunten van het nieuws waren net opgesomd en de nieuwslezer was met het eerste onderwerp begonnen.
      ‘… en een derde Saudische tanker met twee miljoen vaten olie aan boord. Daarna ontploften de drie schepen en zonken ze in de Straat van Hormuz. Dat is de toegang tot de Perzische Golf. De meer dan tachtig bemanningsleden lijken de aanslagen niet te hebben overleefd. Het scheepvaartverkeer in de Golf ondervindt ernstige hinder. De straat van Hormuz is nog geen veertig kilometer breed en het is een drukke verkeersader voor het transport van olie vanuit het Midden-Oosten. Per dag passeren er vijftien miljoen vaten olie of negentig procent van de dagelijkse productie van de Golf.’
      ‘Dat is ronduit slecht nieuws,’ probeerde ome Jacob er nog snel tussen te duwen. ‘Dat zullen we allemaal heel snel voelen!’en!’en!’
      ‘De schepen zouden gisteren voor de kust van Iran gekaapt zijn en voorzien van explosieven,’ ging de nieuwslezer verder. ‘Het zou gaan om een terroristische aanslag. Schepen in de Perzische Golf moeten nu een extra verzekeringspremie betalen. Er wordt gevreesd dat het weken of maanden zal duren voordat het scheepvaartverkeer weer normaal is.
      ‘De prijzen zullen als een raket de hoogte in schieten,’ was de reactie van ome Jacob. ‘Iedereen zal beginnen hamsteren. Straks zal er van alles te kort zijn!'
      ‘Gaat dat zo snel?’ vroeg Victoria.
      ‘Natuurlijk! Wij westerlingen, zowel Europeanen als Amerikanen, zijn totaal afhankelijk van olie. Al wat we nodig hebben, wordt gemaakt van en door petroleum. Draai de oliekraan een beetje dicht en de prijzen gaan meteen omhoog. Niet alleen van benzine, diesel of stookolie, maar van alle brandstoffen. Niet alleen van brood, rijst of aardappelen, maar ook van vlees, groenten en fruit. Overal in de wereld zal er honger komen. Ook hier!’
      ‘Dan hebben wij geluk!’ riep Victoria. ‘Jouw auto rijdt op koolzaadolie. Met de anderhalve kubiek die je nog staan hebt, kun je nog twee jaar verder. En met die drie zakken tarwe en alles wat we hier zelf aan eten en drinken produceren, komen we nog toe tot eind volgend jaar.’
      ‘Goed gerekend,’ riep ome Jacob, ‘maar dat is allemaal in de veronderstelling dat het deze zomer niet droger wordt dan vorig jaar. En vooral, dat de mensen uit de buurt ook niet zonder eten komen te zitten. Want dan zullen ze het uiteindelijk hier komen halen. Met of zonder onze toestemming …’

 

 

 

 

HOE IS HET BOEK ONTSTAAN?

‘De grote ramp'is het eerste boek van een nieuwe serie: 'De klimaatreeks'. Wat zal er gebeuren als we allemaal zo verder blijven doorgaan met consumeren. En hoe kunnen we ons tegen wat komen zal, het best aanpassen?

Het antwoord op die eerste vraag wordt levendig en gedetailleerd beschreven in dit eerste boek. Het antwoord op de tweede vraag is zo uitgebreid dat het over een hele reeks boeken verspreid zal worden. Elke keer een spannend verhaal rondom een bepaald thema. Met daarnaast interessante achtergrondinformatie in een afzonderlijke ruimte met veel kleurrijke tekeningen.

Tien jaar geleden was ik een van de eersten die in de opwarming van de aarde begon te geloven. En vooral dat de menselijke uitstoot van CO2 er de oorzaak van was. In die tijd vonden heel veel mensen het nog een belachelijk idee. Ondertussen is bijna iedereen daar nu van overtuigd.

Vijf jaar geleden heb ik dan ook besloten om zelf mijn manier van leven helemaal te veranderen. Het is niet zonder slag of stoot gegaan. Op een bepaald moment heeft het me zelfs pijn gedaan. Maar nu ben ik heel blij dat ik die beslissing genomen heb. Tegelijk heb ik ook ontzettend veel bijgeleerd. Al die kennis wil ik nu gebruiken om anderen aan te zetten hetzelfde te doen.

Drie jaar geleden is bij mij dan ook het idee gerijpt om met een nieuwe serie van start te gaan, de klimaatreeks. De verhaallijnen voor een zevental boeken moesten uitgewerkt worden. Het eerste, en dikste, boek is ondertussen al geschreven. Met de twee volgende ben ik nu volop bezig.

Met opzet heb ik voor die reeks een hoofdfiguur gekozen die ontstaan is in een andere reeks van mij (de 'Dolfijnenkindreeks'). Die eerste reeks was ontstaan uit mijn liefde en bezorgdheid voor de natuur, vooral dan de zee en haar bewoners. In die nieuwe reeks wil ik dit verder zetten, maar dan wel uitgebreid tot de hele aarde en ons klimaat. En uiteraard, met verhalen die even spannend blijven als vroeger. In dat laatste komt zeker geen verandering.

Patrick Lagrou.

Voor meer info over de nieuwe KLIMAATREEKS : KLIK HIER

P.S. Wie niet wil wachten op de volgende boeken van de reeks en nu al in actie wil schieten om onze ecologische voetafdruk fel te verminderen, kan zich reeds dit boek aanschaffen: 'We hebben maar één wereld'. Het is geschreven door onze 'Low Impact Man'Steven Vromman en is ongeveer tegelijk met 'De grote ramp' in de boekhandel beland.

VOOR MEER INFO: KLIK HIER

 

 

 

 

En hoe vonden jullie 'De grote ramp' ?

KLIK HIER om je eigen mening weer te geven

KLIK HIER om de mening van anderen te lezen

 

 

 

 

Terug naar de BIBLIOTHEEK