In de klauwen van de duivel, het 8ste boek van jeugdschrijver Patrick Lagrou

In de klauwen van de duivel

 

 

vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)

vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)

Even een voorsmaakje van de tekst?

Wat er vooraf gebeurde: Jürgen heeft een zware dag achter de rug. Hij verlaat zijn werk en begeeft zich naar huis.

      Het begon opeens aardedonker te worden. Wat men al dagenlang had verwacht, begon zich eindelijk te voltrekken. Die abnormaal lange periode van snikheet weer, zou uitbarsten in een kleine zondvloed. Jürgen haastte zich naar huis. Hij droeg nog altijd het grijze kostuum van 'Demey en Zoon'. Maar omdat het vanmorgen een nieuwe tropische dag beloofde te worden, had hij natuurlijk nooit aan een regenjas gedacht. Nu waren de meeste zwarte wolken die hij zich kon voorstellen bezig zich boven de stad samen te pakken.
      Een dreigend gerommel had zich al laten horen. Een teken er straks nogal wat vuurwerk uit de hemel zou komen. Juist op het ogenblik dat de eerste regendruppels als vloeibare knikkers op de straatkeien openbarstten, greep hij naar zijn huissleutels. Hij had het net gehaald.
      Zodra hij binnen was, deed hij het licht aan. Het was er zo donker als op een winterse novemberdag. Toch was het nog geen kwart over zeven. Hij hoorde hoe de regen kletterend naar beneden kwam. In een mum van tijd viel hij met badkuipen tegelijk uit de hemel. Toen herinnerde hij zich dat het raam van zijn kamer waarschijnlijk nog openstond. Er was niemand in huis. Op dit moment van de week zat het hele gezin nog in het winkelcentrum voor de inkopen.
      Met drie treden tegelijk rende Jürgen naar boven. Zoals verwacht was moeder vergeten het raam dicht te doen. Hij liep er recht naartoe, toen een verblindende bliksemflits alles in vuur zette en een donderslag het huis op zijn grondvesten deed daveren. Precies op dat moment moest Jürgen opnieuw aan Stefanie denken en voor de zoveelste keer vroeg hij zich af waar ze kon zitten.
      Hij trok de kamerdeur achter zich dicht en liep langzaam de trap af. Het hele huis zag er onheilspellend uit. Toch was hij blij dat hij hier zat. Hij kon zich levendig inbeelden hoe de sfeer met zo'n onweer op kantoor was, tussen al die doodkisten en rouwkransen en met al die lijken die daar opgebaard lagen. Hoe kon iemand als Demey daar zijn leven in slijten?
      Jürgen opende de deur van de woonkamer en wilde de televisie aanzetten om straks het nieuws te horen. Op hetzelfde moment zag hij een nieuwe lichtflits, gevolgd door een ratelend gedonder. Onmiddellijk veranderde hij van gedachten. Nee, met zulk weer kon je beter geen enkel elektrisch toestel gebruiken. Met zo'n bliksem wist je nooit wat er kon gebeuren.
      Hij liep naar de keuken en trok de koelkast open. Hopelijk lag er nog iets eetbaars in. Maar de kans was klein. Niet voor niets waren zijn ouders nu bezig met hun wekelijkse inkopen. Net toen hij de deur weer dichtgooide, hoorde hij in de verte een sirene. De brandweerkazerne lag hier vlakbij in de buurt. Zou het voor een brand zijn of was het de ambulance voor een ongeval? Enkele seconden later wist hij het, want er volgden meerdere sirenes na elkaar. En alsof er nog niet genoeg lawaai was, begon nu ook de telefoon te rinkelen.
      Jürgen nam op en hoopte vurig dat het eindelijk Stefanie was. In plaats daarvan hoorde hij de stem van iemand die in alle staten verkeerde.
      'Jürgen,' zo klonk het, 'kom onmiddellijk naar het kantoor. De bliksem is hier zonet ingeslagen en alles staat in lichterlaaie!'

vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)

Hoe is het boek ontstaan?

08tek1.JPG (44693 bytes)Tijdens de voorbereidingen voor het schrijven van ‘Volgelingen van Satan’, die meer dan vijf jaar in beslag namen, ben ik op een gegeven moment in een sekte terechtgekomen. Vanaf het eerste moment had ik door dat er iets niet in orde was. Mijn eerste reactie was om mij terug te trekken. Maar mijn onverzadigbare nieuwsgierigheid kreeg vlug de bovenhand. Als het inderdaad een sekte was, dan had ik mij in een prachtige positie genesteld om ongemerkt heel veel te weten te komen. En inderdaad, na enige tijd bleek het een sekte te zijn. Zo lang mogelijk heb ik toen geprobeerd om het daar vol te houden. Maar op een bepaald moment begon het zo gewaagd te worden, dat ik maar besloot om mij terug te trekken. Hoewel ik misschien nog heel wat meer had kunnen meemaken, heb ik toch behoorlijk wat informatie kunnen verzamelen. Maar wat mij het meest getroffen heeft, was de geraffineerde wijze waarop mensen door een sekte worden aangepakt, hoe ze op korte tijd volledig willoos worden gemaakt en in het systeem worden ingezet. Daarover moest ik een boek schrijven. Een werk dat jonge mensen moet informeren en waarschuwen. En om hen aan te zetten om verder te lezen, moest het net zoals mijn andere boeken, bijzonder spannend worden. Het is dan ook heel anders geworden dan alle andere werken van mij. Het werd een boek voor adolescenten waarin voor één keer het magisch-realisme totaal ontbreekt. Dit boek kreeg dan ook in de media bijzonder veel belangstelling. Op de persvoorstelling werd het boek voorgesteld door een lid van de parlementaire commissie sekten. En in de middelbare scholen in Vlaanderen, maar vooral in Nederland, staat het op vele leeslijsten.

Patrick Lagrou.

KLIK HIER VOOR NOG MEER INFO

Of surf naar http://www.iacsso.be

vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)

8krant1.JPG (129124 bytes)

vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)

Wat vonden de volwassenen van dit boek?

'Lagrou laat zich gelukkig niet verleiden tot theoretische bespiegelingen, zedenpreken of gemakkelijke stereotiepen. Door het strak volgehouden standpunt en de meeslepende plot laat hij de jonge lezer als het ware aan den lijve ervaren hoe verleidelijk sekten werken, en dat is geen geringe verdienste.' Jan van Coillie in 'De Standaard der Letteren'.

'Een erg actueel en realistisch verhaal. Nadat wij het boek uithadden, waren wij ervan overtuigd dat dit zeker een aanwinst zou zijn voor iedere boekenwurm onder jullie, zowel voor adolescenten als hun ouders.' Een verslaggever in de 'RDK-krant'.

'Ik hoop dat dit boek zijn weg vindt naar de tieners die een stukje levenswijsheid willen opdoen. Nochtans wil ik u niet afschrikken. Het verhaal is ongemeen spannend en bevat alle ingrediënten die het kruiden tot aangename literatuur.' Luc Willems, volksvertegenwoordiger, bij de persvoorstelling van het boek.

vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)

Wat vond de Kinder- en Jeugdjury van

'In de klauwen van de Duivel'?

KORT EN BONDIG:

  • 'Het boek houdt je vast in het verhaal, zodat je alles in één ruk wilt doorlezen.'
  • 'Dit boek is een goede waarschuwing tegen sektes.'
  • 'Het boek geeft een heel goed beeld van hoe je nietsvermoedend in de klauwen van een sekte terecht kunt komen.'
  • 'De kaft van het boek sprak me aan omdat ze er zo geheimzinnig uitziet.'

LANG EN UITGEBREID::

Zoals de andere boeken van Patrick Lagrou is dit een schot in de roos:

  • Dit boek zal menige lezers doen nagelbijten, en van dat genre houd ik wel.
  • Via dit verhaal ben ik te weten gekomen hoe een sekte te werk gaat om leden te zoeken en wat de bedoeling is van de sekteleider.
  • Ik vind het echt tof dat bepaalde psychologische aanpakken in het boek beschreven staan, waardoor je een beetje leert hoe iemand die in een sekte geleefd heeft weer op de bewoonde wereld terechtkomt.
  • De problematiek wordt op een schokkende, boeiende en realistische wijze weergegeven. Het boek deed me nadenken. Het heeft een waarschuwend effect. Je kunt je gemakkelijk inleven en dat maakt het zo interessant om te lezen.
  • Het boek is spannend, levensecht, vlot leesbaar en vooral leerrijk. Je komt van alles te weten over een sekte: hoe ze iemand overhalen... Ook maak je het zelf bijna mee. Je ervaart zelf hoe gemakkelijk je wordt meegetrokken.
  • Het einde vind ik niet echt realistisch. Het is waarschijnlijk niet zo voor de hand liggend dat iemand op tijd uit een sekte gehaald wordt.

Ik zou net als Stefanie met de sekteleden meegegaan zijn:

  • Je begrijpt hoe sektes hun leden rekruteren als je het standpunt van Stefanie leest. De sekteleden zijn heel vriendelijk en lokken zo nieuwe leden.
  • Aan de ene kant voelde je medelijden met Jiirgen en wilde je hem helpen. Maar als je dan las over de blijdschap en innerlijke rust die Stefanie vond in de sekte (in het begin toch) kreeg ik ook een soort verlangen naar die warmte en affectie.
  • De karakters van de personages worden nogal oppervlakkig geschetst: alleen Stefanie komt er redelijk overtuigend uit. De andere figuren moeten het redden met een eenzijdige persoonlijkheid.
  • Het hoofdpersonage Stefanie bestaat eigenlijk uit twee personen, nl. de Stefanie van de sekte en de Stefanie van vroeger.
  • Als je het boek volledig gelezen hebt, ben je zo vertrouwd met de personages dat het onmogelijk wordt om op de vraag of een personage je bijzonder getroffen heeft te antwoorden.

De typische schrijfstijl van Patrick Lagrou kan je boeien van het begin tot het einde:

  • De auteur gebruikt een vlotte, eigentijdse taal en op het moment dat ze echt in de klauwen van de duivel verstrikt geraakt is, gebruikt hij een korte zinsbouw zodat je voelt dat ze in een soort trance is en niet meer wil weg gaan uit de sekte.
  • Het boek is zeer goed geschreven en bevat de perfecte mengeling van spanning, liefde, avontuur en informatie.
  • In de klauwen van de duivel is een spannend en vlot geschreven verhaal. Net zoals bij de andere boeken van Lagrou volgen de gebeurtenissen elkaar in snel tempo op en dat zorgt ervoor dat het verhaal boeiend blijft.
  • Er wordt heel wat opgeofferd om ervoor te zorgen dat het verhaal vlot loopt: de schrijfstijl bijvoorbeeld. Die is weinig origineel. Je moet dit boek niet lezen als je van rake beschrijvingen of mooie gedachten wil genieten.
  • Geen treffende formuleringen gevonden. Het enige wat je ervan kan zeggen is dat het geschreven is in de typische Patrick Lagrou stijl.
  • Ik vind het goed dat er een epiloog is. Het krantenartikel duidt aan hoe erg een sekte mensen kan beïnvloeden. Zo erg zelfs dat ze hun leven ervoor willen geven.

De tekening op de flaptekst bezorgt je een gevoel van verlangen om het boek te lezen:

  • De kaft is mooi uitgewerkt: op de voorkant staan Jürgen en de vader van Stefanie in een donkere kleur. Bij hen voelt Stefanie zich ongelukkig. Op de achterflap staan Stefanie en haar 'vrienden' uit de sekte in een bleke kleur. In de sekte voelt Stefanie zich (in het begin) gelukkig. Daartussen loopt een regenboog: het logo van de sekte 'de kinderen van het licht'.
  • De kaft toont een grote tegenstelling van grauw, grijs aan de voorkant t.o.v. kleurig, optimistisch aan de achterkant, en daartussenin een regenboog. Die tegenstelling heerst er ook gedurende het verhaal en dat vind ik goed.
  • De kaft heeft iets afstotends, iets wat me niet zo aantrekt. De tekening zelf vind ik dan ook niet zo goed gelukt.

Titel en flaptekst:

  • De flaptekst is niet zo goed. Er staat niets in over de sekte. Het lijkt of dit een boek is over vader-dochterproblemen. Maar het gaat eigenlijk over een sekte. Ze hadden op zijn minst iets kunnen schrijven in de aard van: 'Stefanie komt terecht in een beweging die haar niet los schijnt te laten. ..'.
  • Het boek krijgt nog een meerwaarde door de dubieuze en zeer passende titel maar tevens door de passende flap.
  • De flaptekst zorgt ervoor dat je de titel fout interpreteert. Toen ik het boek begon te lezen dacht ik dat 'de duivel' Stefanies vader was, maar later bleek het de sekte te zijn.

(Bron: BUBI 2000, blz. 59 en 60)

vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)

En hoe vonden jullie 'IN DE KLAUWEN VAN DE DUIVEL'?

KLIK HIER om je eigen mening weer te geven

KLIK HIER om de mening van anderen te lezen

vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)vlammen.gif (21280 bytes)

  

 

Terug naar de BIBLIOTHEEK