De Belgische Kust

Van Knokke tot De Panne, vroeger en nu

 

Het nieuwe fotoboek van Patrick LAGROU

 

De kust is als een goudmijn,die wacht op ontginning...

Leopold II, Koning der Belgen

Hondervijftig jaar geleden was de Belgische kust bijna één groot, woest duinengebied. De eerste toeristen die er kwamen, beperkten er zich tot enkele badsteden. Maar tegen 1900 zouden overal kleine badplaatsen als paddenstoelen uit de grond schieten. In de duinen en aan het strand verschenen villa’s en hotels.

Na de Eerste Wereldoorlog leek het er op dat er tussen natuur en architectuur een zeker evenwicht zou ontstaan. Maar de balans sloeg snel door naar de andere kant. Was een verblijf aan zee aanvankelijk het voorrecht van een kleine minderheid, in geen tijd kwam het binnen het bereik van iedereen.

Na de volgende oorlog was het hekken helemaal van de dam. Pareltjes van

architectuur gingen tegen de vlakte. Hele duinen verdwenen onder het beton. Het landschap werd voortaan gedomineerd door lange rijen flatgebouwen. Wat uiteindelijk overbleef, was één grote Atlantikwall…

Aan de hand van honderden foto’s, oude en nieuwe, laat dit boek je ontdekken hoe deze evolutie zich voltrokken heeft. Het laat je niet alleen zien hoeveel duinenlandschap er verdween, maar ook hoe een hele generatie aan villa’s en hotels bijna zonder uitzondering werd opgeofferd.

Bijna elke badplaats komt in dit boek aan bod. Elke badplaats met zijn eigen ontwikkeling en zijn eigen karakter. De hele Belgische kust, van Knokke tot De Panne, vroeger en nu.

MEER INFO

 

 

Het IJzerfront

Van Diksmuide tot Nieuwpoort, vroeger en nu

 

Het eerste fotoboek van Patrick LAGROU

 

Wat Ieper was voor de Britten, was de IJzer voor de Belgen!

Dit boek brengt je naar een gebied in België waar de Eerste Wereldoorlog bijzonder hevig heeft gewoed. Met de slag om de rivier de IJzer van oktober 1914 ondernam het Duitse leger een laatste verwoede poging om de sterk verzwakte Belgische linies definitief te doorbreken. Die mislukte uiteindelijk toen bijna twee weken later, op 29 oktober, de hele IJzervlakte onder water werd gezet. Dit was het begin van een loopgravenoorlog. Bijna vier jaar lang zou deze IJzervlakte voor het Belgische leger de ultieme frontlijn blijven.

Nu, ongeveer honderd jaar later, zijn nog bijlange niet alle sporen van deze oorlog uit het landschap verdwenen. Net zoals in de omgeving van Ieper, bulkt ook deze streek van de oorlogsherinneringen. Dit boek helpt je ze een voor een te ontdekken. Te voet, met de fiets of met de auto. Want op vele plaatsen langsheen de IJzer  blijft de Eerste Wereldoorlog voor verrassingen zorgen, in een omgeving die ook nog eens tot de mooiste natuurlandschappen van België mag worden gerekend - ondanks de enorme verwoestingen van nog geen eeuw geleden.

 

VOOR MEER INFORMATIE:

 

OVER HET ONTSTAAN VAN DIT BOEK

OVER DE AUTEUR VAN DIT BOEK

OVER ZIJN ANDER OORLOGSBOEK

The Making Of

Patrick Lagrou

Milans Groote Oorlog